Temel Kavramlar

Öncelikle kod yazmak için bir editöre ihtiyacımız var. Rahatlıkla kod yazıp düzenleyebileceğimiz bir program olan Notepad++ programını indirmeniz işimizi kolaylaştıracaktır. Program klasik not defterinin çsşitli yazılım dillerinde kolayca yazılıp anlaşılabilmesi için düzenlenmiştir, kullanımı kolaydır. Notepad++ programını yandaki fotoğrafa tıklayarak indirebilirsiniz.

 

 

Karşılacağımız bazı kavamlardan bahsedelim sizlere:

www: World Wide Web(Dünya Çapında Ağ) kelimelerinin kısaltmasıdır.

W3C: World Wide Web Consortium kelimelerinin kısaltmasıdır. Bütün Dünya’da Web’in standartlarını belirleyen topluluktur.

HTML: Hyper Text Markup Language (Zengin Metin İşaretleme Dili) kelimelerinin kısaltılmış halidir. Web sayfalarını görüntülemekte kullanılan ana işaretleme dilidir.

XML: Açılımı eXtensible Markup Language (Genişletilebilir İşaretleme Dili) şeklindedir. Hem insanların hem de makinelerin okuyabilmesi adına kodlama dosyaları için geliştirilen bir işaretleme dilidir. XML etiketleri HTML’in tersine kullanıcı tarafından özel olarak tanımlanabilir. İnternet sitelerinde site haritalarını oluşturmak için sıkça kullanılır.

XHTML: eXtensible HTML (Genişletilebilir HTML) kelimelerinin kısaltılmışıdır. XML ve HTML’in kompozit hâlidir. HTML’deki fazla esnek yapı yüzünden oluşan hataları en aza indirmek için W3C tarafından geliştirilmiştir.

XHTML: eXtensible HTML (Genişletilebilir HTML) kelimelerinin kısaltılmışıdır. XML ve HTML’in kompozit hâlidir. HTML’deki fazla esnek yapı yüzünden oluşan hataları en aza indirmek için W3C tarafından geliştirilmiştir.

Domain: Alternatif ismi “alan adı“dır. Web sitelerinin internet üzerindeki adıdır. Örneğin; zinzinzibidi.com bir domain’dir. Temelinde bir IP adresi vardır. Kullanıcıların bu IP adresini yazıp sitelere erişmesi zor olduğu için böyle bir sistem geliştirilmiştir.

Hosting: Alan adlarının 7/24 Web’de erişilebilmesi için çeşitli firmalar tarafından sağlanan hizmet, hosting olarak adlandırılır. Hosting firmalarının sabah akşam hiç kapatılmadan çalışan server’ları, diğer bir ifade ile sunucuları vardır. Web sitesi sahibi oluşturduğu site dökümanlarını bu sunuculara gönderir ve yaptığı sitenin tüm dünya tarafından ziyaret edilmesine olanak tanır.

HTTP: HyperText Transfer Protocol  (Zengin Metin Transfer Protokolü) kelimelerinin kısaltmasıdır. Site adlarında www’dan önce http:// şeklinde yazılır. Adından da anlaşılacağı üzere sitelerin ekranımızda görüntülenmesi için W3C tarafından oluşturulan bu protokol esas alınır. Bir web sitesi ile sunucu arasındaki veri transferini belli standartlara oturtmak için geliştirilmiştir. Bu transferin daha güvenli bir versiyonu olan HTTPS (HTTP Secure) bugün tüm ticarî alışveriş sitelerinde veri güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.

FTP: Açılımı File Transfer Protocol  (Dosya Transfer Protokolü) şeklindedir. Web sitesi sahibinin oluşturduğu site dosyalarını sunucuya gönderebilmesi amacıyla oluşturulmuş bir protokoldür. Web sitesi sahiplerinin sunuculara ulaşabilmesi oluşturulmuş FTP yazılımları geliştirilmiştir. SmartFTP, CuteFTP gibi birçok yazılım olsa da bunlar arasında en popüler FileZilla adlı yazılımdır. Kullanımı oldukça basittir.

HTTP, ziyaretçi ~ sunucu (visitor ~ server) arasındaki ilişkiyi belirlerken; FTP, site sahibi ~ sunucu (client ~ server) arasındaki ilişkiyi belirler.

SEO: Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu) kelimelerinin kısaltmasıdır. Sitelerin arama motorları tarafından index’lenebilmesi için HTML etiketleri içine yazılan bazı tanımlamalar dahilinde yapılır.

 

Artık ilk dersimize geçiş yapabiliriz..

Yorum Ekle

Eposta adresiniz yayınlanmayacaktır. * (yıldızlı) alanlar zorunludur.